انواع ترانسفورماتور ها
ترانسفورماتور وسیله هستند که انرژی الکتریکی ac را در سطح ولتاژ و فرکانس معین می گیرد و آن را به انرژی الکتریکی ac دارای همان فرکانس و یک سطح ولتاژ متفاوت تبدیل میکند. این کار از طریق اندرکنش میدان مغناطیسی انجام میشود.
این وسیله از دو یا چند پیچک پیچیده تشکیل شده به دور یک هسته فرومغناطیس معمولی تشکیل میشود. یکی از سیم پیچی های ترانسفورماتور به منبع توان ac متصل می شود و دومین شاید سومین سیم پیچی توان الکتریکی بار را تامین می کند.سیم پیچی ای که به منبع توان متصل است سیم پیچ اولیه یا سیم پیچی ورودی و سیم پیچی متصل به بار سیم پیچی ثانویه نام دارد.
اولین ترانسفورماتور عملی امروزی در سال ۱۸۸۵ توسط ویلیام استنلی ساخته شد.
در یک سیستم قدرت امروزی توان الکتریکی در ولتاژ های 12kv تا 25kv تولید میشود. ترانسفورماتور ولتاژ را برای انتقال با تلفات کم به فواصل دور به 110kv تا 1000kv افزایش دهد و سپس ترانسفورماتور دیگری آن را برای توزیع محلی به 12kv تا ۳۴/5kv میرساند و سرانجام یک ترانسفورماتور دیگر آنرا برای استفاده ایمن در منازل ادارات و کارخانجات به ولتاژ کوچکی مثل 220V می رساند.
ترانسفورماتور هایی که به خروجی دیزل ژنراتور متصل هستند سطح ولتاژ را از 400V به 20KV تبدیل میکنند و سپس در اخر توزیع برای مصرف کارخانجات 20KV به 400V تبدیل میشود این ولتاژ برای مصارف خانگی به 220V تبدی میشود.
به ترانسفورماتورهایی که از طرف دیگر خط انتقال ولتاژ را تا حد ولتاژ توزیع پایین می آورد ترانسفورماتور پست نامیده میشود و به ترانسفورماتوری که ولتاژ توزیع را به ولتاژ نهایی برای مصرف کاهش می دهد ترانسفورماتور توزیع گفته میشود.
بجز ترانسفورماتور های اشاره شده در بالا ما دو نوع ترانس برای حفاظت و اندازه گیری داریم که به ترانس جریان(CT) و ترانس(PT) تقسیم میشود. با کاهش دامنه جریان و ولتاژ به منظور اعمال به رله های حفاظتی یا دستگاه های اندازه گیری انجام میشود.
ترانس جریان(CT)
ترانسفورماتور ولتاژ(PT) ترانسفورماتور خاصی است که اولیه ای با ولتاژ زیاد و ثانویه ای با ولتاژ کم دارد.توان نامی این ترانسفورماتور بسیار کم است و تنها هدف آن فراهم کردن نمونه ای از ولتاژ سیستم قدرت برای دستگاه های اندازه گیری و کنترل است.
در اتاق کنترل یک ولت متر وجود دارد که ولتاژ خروجی PT را اندازه گیری میکند و با توجه به نسبت تبدیل ترانس ولتاژ آنرا بصورت ولتاژ شبکه نشان میدهد.
معمولا دارای یک هسته و دو سیم پیچ مجزا است که یکی به منظور اندازه گیری ولتاژ و دیگری جهت کاربرد حفاظتی مورد استفاده قرار میگیرد.
نوشته های مشابه
انواع ترانسفورماتور ها:
ترانسفورماتور های ولتاژ به دو نوع تقسیم میشوند:
Magnetic VT
در ولتاژ های کمتر از 100KV کاربرد دارند.
Capacitive VT
در ولتاژ های بالاتر از 100KV کاربرد دارند.ولتاژ نامی خروجی مقسم خازنی حدود 20KV است.
ترانسفورماتور های ولتاژ از لحاظ دقت در کلاس های مختلفی ساخته میشوند و هنگام خرید باید کلاس مورد نظر با توجه به دقت مورد نیاز در اندازه گیری انتخاب شوند.
ترانسفورماتور جریان (CT)
از جریان خط نمونه گیری میگیرد و آنرا تا سطحی ایمن و قابل سنجش پایین می آورد.ترانسفورماتور جریان یک سیم پیچ ثانویه دارد که حول حلقه ای فرومغناطیسی پیچیده شده است و یک خط اولیه از وسط این حلقه میگذرد.حلقه فرومغناطیس نمونه کوچکی از شار ناشی از خط اولیه را گرفته آنرا متمرکز می کند.این شار در سیم پیچی ثانویه یک ولتاژ و جریان القاء میکند.استاندارد جریان نامی ثانویه ترانسفورماتور 5A است.
ترانسفورماتور جریان باید همیشه اتصال کوتاه باشد چون در صورت مدار باز شدن ممکن است ولتاژ بسیار بزرگی در سراسر ثانویه ظاهر شود.در واقع بیشتر رله ها و دیگر اسباب هایی که به ترانسفورماتور جریان وصل می شوند یک کلید اتصال کوتاه کننده دارند که قبل از برداشتن رله برای تنظیم و بازرسی باید آنها را بست.در صورت نبودن این کلید برداشتن رله موجب می شود که ولتاژ های بزرگ وخطرناکی در سر های ثانویه ایجاد شود.
هسته اندازه گیری هنگام اتصال کوتاه میتواند به اشباع برود ولی هسته حفاظتی نباید به اشباع برود.در ولتاژ های پایین تر از 50KV برای عایق بندی ترانسفورماتورها معمولا از ماده جامدی بنام رزین استفاده میکنند.
جهت مشاوره خرید و استعلام قیمت، نصب و راه اندازی، راهنمایی، گارانتی و مشخصات فنی با کارشناسان دیزل صنعت تماس بگیرید. (۳۳۳۵۹۸۱۸ – ۰۴۱ )
پینگ بک: راهنمای انتخاب بهترین ترانسفورماتور برای پروژه - دیزل صنعت
پینگ بک: دیزل ژنراتور و ترانسفورماتور - دیزل صنعت