آموزش سنکرون کردن دیزل ژنراتور ها با برق شهر

در این مقاله سعی داریم آموزش سنکرون کردن دیزل ژنراتور با برق شهر رو بررسی کنیم. برای سنکرون کردن چندین پارامتر وجود دارد که از الزامات فرآیند سنکرون کردن است باید حتما رعایت شود تا فرایند سنکرونایزینگ به درستی صورت پذیرد.

فرکانس

ولتاژ

توالی فاز

نحوه سنکرون کردن دیزل ژنراتور با برق شبکه

سنکرون کردن دیزل ژنراتور با برق شهر بدین معنی است که هنگام قطعی برق برد کنترلی توسط ترانس های ولتاژ نصب شده قبل از کلید برق شهر این قطعی را میبیند و دستور روشن شدن دیزل ژنراتور را میدهد و در برگشت برق شهر بصورت سنکرون با برق شهر بار را تامین میکند و بعد از اطمینان از پایداری برق شهر دیزل ژنراتور خاموش میشود. در حالت سنکرون هنگام برگشت برق شهر مجموعه ما دچار چشمک نخواهد شد.

کنترلر های موجود در بازار توانایی سنکرون و پارالل کردن را دارن اما در مورد کلیدزنی یعنی وصل کلید ژنراتورها به باس مشترک چندین روش وجود داره که هر روش مزایا و معایبی داره :

  • روش اول وقتی کاربرد دارد که دیزل ژنراتورها از نظر توان یکسان نباشند. در این روش بزرگترین دیزل ژنراتور ابتدا به باس بی برق (DEAD BUS) وصل میگردد. بعد هر کدام از دیزل ژنراتورها با این باس سنکرون میوشد. این روش که MASTER – SLAVE نام دارد تقریبا منسوخ شده است.
  • در روش دوم که برای دیزل ژنراتورهای با توان مساوی انجام میگردد و  MULTI MASTER نام دارد. تمام دیزل ژنراتورها با هم استارت شده و اولین دیزلی که به شرایط نرمال ولتاژ و فرکانس برسید کلیدش بصورت DEAD BUS وصل میشود و دیزلهای دیگر با این باس سنکرون میشوند. البته برای زیر بار بردن دستگاه ها میتوانیم از روش های power managment استفاده کنیم.

بر روی کنترل هر دیزل به دیزل ژنراتور مروبطه اش یک شماره داده میشود ( از یک به بالا ) که اگر دو یا چند دیزل در ابتدا با هم به شرایط نرمال برسند و یا اینکه با هم به شرایط سنکرون برسند دیزل ژنراتوری که شماره کمتری داره اول وصل میشود.

با استفاده از همین شماره دیزل ژنراتور و تنظیمات دیگری که روی کنترلها وجود داره میشه از همین روش برای حالت اول که توانها مساوی نیستند هم استفاده کرد.

قابل توجه است که دیزل ژنراتور ها برای دریافت اطلاعات از همدیگر توسط can به هم دیگر وصل میشوند.

  • روش سوم برای جاهایی که تعداد دیزل ژنراتوری که باید با هم پارالل شوند زیاده استفاده میشود. بطور مثال بخواهیم ١٠ تا دیزل را با یکدیگر سنکرون کنیم ، فرض کنیم فقط ۱۵ ثانیه طول بکشد تا اولین دیزل به باس وصل شود و پس از آن هم ۲۰ ثانیه طول بکشد  تا دیزل دومی سنکرون و پارالل گردد و همینطور برای هر کدام از دیزل ژنراتورهای بعدی نیز ۲۰ ثانیه لازم باشه تا با باس سنکرون شوند .با این حساب دیزل دهم ۱۹۵ ثانیه بعد از شروع استارت به باس وصل میشود که زمان زیادی است و هرچه تعداد دیزلها بیشتر باشد این زمان هم بیشتر میشود.

و اما طریقه انجام روش سوم :

۱- قبل از استارت کلیدهای تمام دیزل ژنراتورها را میبندیم.

۲- تحریک تمام ژنراتورها را قطع میکنیم یعنی سر راه تحریک هر ژنراتور کنتاکتی از یک رله قرار میدهیم که مثل یک کلید عمل میکند.

این رله برای تمام دیزل ژنراتورها مشترک میباشد.

۳- تمام دیزل ژنراتورها را استارت میکنیم.

۴- دور همه موتورها را با هم برابر میکنیم یعنی عملا فقط موتورها با هم سنکرون میشوند.

۵- بعد از یکی شدن دور موتورها در یک زمان تحریک تمام ژنراتورها را وصل میکنیم در این زمان همه ژنراتورها با هم ولتاژشان از صفر تا مقدار نامی بصورت خطی بالا میرود و تفاوت فاز اولیه شان هم در اول که ولتاژ کمه جبران میشود.

در عمل با این روش زمان لازم برای پارالل شدن هر تعدادی دیزل ژنراتور که داشته باشیم از زمان لازم برای پارالل کردن دو دستگاه در روشهای قبلی کمتر میباشد.

نوشته های مشابه

 

تنظیمات گاورنر و AVR برای سنکرون دیزل ژنراتور

گاورنر بر روی بدنه دیزل نصب میشود و وظیفه اصلی تنظیم توان اکتیو و AVR روی ژنراتور نصب میشود و وظیفه اصلی آن تنظیم ولتاژ خروجی و توان راکتیو میباشد.

گاورنر : دستگاه کنترل و تثبت کننده دور دیزل و فرکانس

گاورنر کامینز(کنترل سرعت)

 

این دستگاه با توجه به تعداد پالس تولیدی از pikup که مماس بر دنده فلایویل نصب است سیگنال کنترلی مناسبی را جهت تثبیت سرعت دور دیزل تولید و به شیر برقی (actutor) که در مسیر سوخت قرار دارد فرمان های لازم را می دهد . که در نتیجه ی این پروسه سرعت دیزل و در نهایت فرکانس خروجی چه در حالت بی باری و چه در حالت با باری ثابت می ماند.

تنظیم گاورنر الکترونیک آنالوگ برروی دیزل ژنراتور

گاورنرهای الکترونیک دارای تنظیم اولیه کارخانه سازنده می باشد. ولی از آنجایی که این گاورنرها بروی عمده موتورهای دیزل نصب و باشد باید سیستم گاورنر را با دیزل انطباق داد. جهت تنظیم گاورنر بعد اسیم کشی طبق نقشه مربوطه به ترتیب زیر عمل کنید.

  1. ابتدا دیزل را روشن و سپس دور را با پتانسیومتر تنظیم کنید.
  2. پس از گرم شدن دیزل اقدام به تنظیم کردن ضریب بهره با پتانسیومترGAIN نموده بطوریکه با چرخاندن پتانسیومتر مذکور در جهت حرکت عقربه های ساعت دیزل از حالت عادی خارج می گردد و به نوسان می افتد سپس به آرامی پتانسیومتر برخلاف جهت عقربه های ساعت چرخانده تا دیزل به حالت عادی برگردد در این حالت ضریب بهره گاورنر تنظیم شده است
  3. پس از تنظیم کردن ضریب بهره گاورنر اقدام به تنظیم کردن ضریب پایداری گاورنر با پتانسیومترSTABILITY نموده بطوریکه با چرخاندن پتانسیومتر مذکور در جهت عقربه های ساعت دیزل از حالت عادی خارج و به نوسان می افتد سپس به آرامی پتانسیومتر را خلاف عقربه های ساعت چرخانده تا دیزل به حالت عادی برگردد در این حالت ضریب پایداری تنظیم شده است
  4.  پس از از تنظیم گاورنر در حالت بار می بایستی با اعمال بار به دیزل تنظیمات را مجدد انجام داد.

کنترل ولتاژ (AVR) برای سنکرون دیزل ژنراتور

برد های کنترل ولتاژ (AVR)نحوه نصب sx440

در ژنراتور های برق همیشه دو مبحث اصلی در زمینه بحث کیفیت توان داریم فرکانس و لتاژ ,بحث فرکانس در مقاله گاونر gac 5500  که قبلا در همین گروه توضیح داده شد و در این بخش میخواهیم بحث کنترل ولتاژ و نوسانات ولتاژ رو مورد بررسی قرار دهیم . همانطور که میدانیم با تغییرات ولتاژ تحریک ولتاژ خروجی ژنراتور نیز تغییر خواهد کرد به گونه ای که هر چه ولتاژ تحریک بالاتر رود ولتاژ خروجی ژنراتور نیز بیشتر خواهد شد حال وقتی که از ژنراتور بار میگیریم با بالا رفتن امپر مصرفی افت ولتاژ در ژنراتور پدید خواهد امد در نتیجه این افت ولتاژ می بایست جبران شود .

 

طبق چیزی که توضیح داده شد برای جبران افت ولتاژ باید ولتاز تحریک بالا رود تا ولتاژ به مقدار قبلی خود بازگردد در نتیجه در این مرحله نیاز به یک برد کنترل ولتاژ می باشد که ولتاژ خروجی ژنراتور را حس کرد و مقدار فاصله ولتاژ خروجی تا ولتاژ مطلوب را محاسبه کرده و ولتاژ تحریک مناسب را برای جبران افت ولتاژ ژنراتور تولیدنماید.

 

مجموعه سیستم کنترل شامل گاورنر،سنکرونیزاسیون،تنظیم ولتاژ (تحریک) دیزل ژنراتور

شماتیک کامل کارکرد AVR و گاورنر در شکل بالا نشان داده شده است.یک پنل کنترلی وجود دارد. که در این مقاله به برند DSE  اشاره شده است. در برد کنترلی ما توان رفرنس و سرعت رفرنس را وارد میکنیم. سرعت رفرنس رو بخاطر اینکه فرکانس شبکه ۵۰ هرتر میباشد روی ۱۵۰۰rpm  تنظیم میکنیم. و توان نامی رو هم set میکنیم. برای مثال در۷۰% توان نامی خودش کار بکند. برد کنترلی ما فیدبکی از شفت موتور میگیرد و اگر ببیند که سرعت از سرعن تنظیمی زیاد شد به گاورنر دستور کاهش سرعت را ارسال میکند.

در AVR هم یک ولتاژ رفرنس که ۴۰۰ولت میباشد بهش میدهیم. سه تا نمونه ولتاژ قبل از کلید ژنراتور به برد وصل میکنیم که برد کنترلی هر لحظه ولتاژ رفرنس را با نمونه ولتاژ ها مقایسه میکند هر موقع اختلافی بوجود اومد ولتاژ را تنظیم میکند. در صورت بروز هرگونه مشکل در تنظیم ولتاژ دستور قطع کلید ژنراتور را ارسال  میکند.

تنظیم فرکانس نامی در 50 هرتز

با توجه به شکل بالا فرکانس نامی را در ۵۰ هرتز تنظیم میکنیم.

مراحل تنظیم AVR برای سنکرون کردن دیزل ژنراتور ها با برق شهر

تنظیم AVR

اتصال DSE به AVR

نحوه تنظیم SW1

کلید باز است،ژنراتور خاموش است،ولتاژخروجی آنالوگ در حالتی که SW1 برابر با ۱۰ ولت است،باید ۵ ولت باشد.اگر ولتاژ درست است SW1 را به حالت صفر برگردانید و اگر خیر پلاریته را عوض کنید.

دیزل ژنراتور رو استارت کنید و کلید ژنراتور را وصل کنید. در این مرحله کلید باس باید قطع باشد تا ژنراتور به یک باس بدون بار وصل گردد. SW1 را افزایش دهید اگر با این افزایش خروجی کاهش یافت OUTPUT REVERSED را تیکش رو فعال کنید. اگر ولتاژ افزایش یافته بود نیازی به تیک زدن نداشت. اگر بازم هم تغییری نکرد وایرینگ را چک نمایید.

تنظیم AVR

نحوه تنظیم گاورنر هم به این ترتیب میباد.

تنظیم گاورنر

نحوه تنظیم SW2

این فانکشن روی درست کارکردن رنج AVR تنظیم میشود.

در این مرحله عملیات تصویر زیر رو انجام بدهید.

مراحل سنکرون ژنراتور

در این مرحله ما یک حد بالا و یک حد پایین تنظیم میکنیم.

ولتاژ نامی روی ۲۵۳ ولت تنظیم میکنیم و با تغییر SW2 باید آنالوگ AVR به ۸۰% برسد و با در حد پایین ولتاژ نامی رو،روی ۲۰۷ ولت تنظیم میکنیم و با تغییر در جهت عکس SW2 به -۸۰% برسد.

تنظیم گاورنر هم به این ترتیب میباشد با این تفاوت که در این جا با فرکانس کار میکنیم.

سپس روی برد میزاریم تو قسمت اتوماتیک و این دیزل با برق شهر سنکرون میشود.

فیلم آموزش سنکرون دیزل ژنراتور

جهت مشاوره خرید، نحوه نصب و راه اندازی، راهنمایی، گارانتی و مشخصات فنی و استعلام قیمت دیزل ژنراتور با کارشناسان دیزل صنعت تماس بگیرید. (۳۳۳۵۹۸۱۸ – ۰۴۱ )

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

× تماس با دیزل صنعت