محاسبه توان مورد نیاز جهت انتخاب دیزل ژنراتور

یکی از مهمترین اهدف از محاسبه توان مصرفی ، رسیدن به توان درست برای انتخاب سایز دیزل ژنراتور است. زیرا اگردیزل ژنراتور را کوچکتر از توان مورد نیاز خریداری کنیم، نیازمان بر آورده نشده و اگر ژنراتور بزرگ تر بگیریم ، هزینه اضافه کرده ایم و باید هزینه سوخت و استهلاک بیشتری را بپردازیم. درنتیجه محاسبه توان دیزل ژنراتور امری ضروری است. در ادامه این محاسبات را بیشتر بررسی میکنیم.

نحوه محاسبه توان دیزل ژنراتور

ابتدا نام مصرف کننده ها را لیست میکنیم . سپس آنها را به دو دسته ی سه فاز و تکفاز تقسیم بندی میکنیم .

روی پلاک هر مصرف کننده ای مشخصات فنی بر حسب : اسب بخار  (hp) یا کیلووات (kW )یا کاوآ (kVA )یا آمپر ( A )قید شده است . با استفاده از روابط ذیل تمام آنها را به آمپر تبدیل کنید :

اسب بخار ضربدر ۰.۷۶۳= کیلووات

کاوآ ضربدر ۰.۸ = کیلووات

کیلووات سه فاز ضربدر ۸۲/۱ = آمپر سه فاز

کیلووات تکفاز ضربدر ۴/۴ = آمپر تکفاز

از آنجاییکه ژنراتور برق را در لحظه تولید می کند و پشتوانه ای مانند شبکه برق شهری ندارد. لذا در محاسبه توان ژنراتور باید کلیه مصرف های لحظه استارت (استارت اولیه) را در نظر بگیریم .

بدین ترتیب به مصرف کننده هایی مثل روشنایی ها که در لحظه ابتدایی روشن شدن توان بیشتری مصرف نمی کنند ضریب یک داده و به مصرف کننده هایی که موتور الکتریکی دارند مانند جرثقیل تاور ، پمپ ها ، آسانسور و . . . که در لحظه ابتدایی روشن شدن توان لحظه ای بیشتری مصرف می کنند

طبق تقسیم بندی ذیل ضریب دهید :

تومورهای الکتریکی با حالت راه اندازی مستقیم = ضریب ۲.۵

موتورهای الکتریکی با حالت راه اندازی دو ضرب (ستاره مثلث) = ضریب۱.۷

موتورهای الکتریکی با حالت راه اندازی از طریق اینورتر (سافت درایو) = ضریب ۱

حال اعداد بدست آمده در هر دو حالت سه فاز و تکفاز را به صورت مجزا در گروه خودشان با یکدیگر جمع  میکنیم .

عدد بدست آمده در حالت تکفاز را تقسیم بر سه نموده و با عدد بدست آمده در حالت سه فاز جمع می کنیم .

عدد نهایی همان میزان توان مصرفی مورد نیاز ما بر حسب آمپر سه فاز است .

حال با روابط ذیل این عدد را به کیلووات یا کاوآ تبدیل می کنیم:

آمپر سه فاز تقسیم بر ۸۲/۱ = کیلووات سه فاز

آمپر سه فاز تقسیم بر ۴۴/۱ = کاوآ

توان تعریف شده در کاتالوگ دیزل ژنراتور ها در ارتفاع سطح دریا ، تهویه مناسب ، دمای ۲۵ درجه سانتی گراد و سایر شرایط استاندارد محیط کارکرد و سوخت مصرفی می باشد . لیکن با توحه به محل استقرار دستگاه افت هایی در رسیدن به اعداد قید شده در کاتالوگ سازنده داریم:

از طرفی در کاتالوگ شرکت سازنده برای هر دیزل ژنراتوری یک توان اضطراری و یک توان دائم تعریف شده است . توان اضطراری یا Power Standby در واقع همان توانی است که دستگاه تا سه ساعت می تواند در اختیار مصرف کننده قرار دهد و پس از ساعت اول دچار افت حدود ۱۰ درصدی شده و از آن به بعد توان دائم Power  Prime را می تواند در اختیار مصرف کننده قرار دهد . پس از بررسی کلیه مطالب فوق باید به این نکته مهم توجه داشته باشیم که اگر قرار است دیزل ژنراتور دائم کار کند ، بهتر است با بیش از ۸۰ درصد توان کار نکند ولی در مصرف اضطراری از کل توان دستگاه نیز می توان استفاده کرد . الزام به ذکر است همانطور که استفاده طولانی مدت در محدوده توانی بیشتر از توان مجاز تعریف شده از دستگاه برای آن مضر است ، استفاده طولانی مدت از دستگاه در محدوده توانی کمتر از ۳۰ درصد توان کل دستگاه نیز آسیب های جدی را به آن وارد می کند .

موارد موثر در انتخاب دیزل ژنراتور:

یکی از مسائلی که در انتخاب یک دیزل ژنراتور با آن مواجه میشویم نوع کاربرد آن است به عنوان مثال :

دیزل ژنراتور تک فاز یا دیزل ژنراتور سه فاز

دیزل ژنراتور برای مصارف روشنایی یا دیزل ژنراتور برای مصارف روشنایی جوشکاری

میزان kw و KVA کاوا دیزل ژنراتور

دیزل ژنراتور برای تامین برق اضطراری یا دیزل ژنراتور برای تامین برق دائمی

از این روی شما می بایست برای انتخاب یک دیزل ژنراتور ایم موارد را به ذهن بسپارد.

ما در اینجا شما را در انتخاب یک دیزل ژنراتور مناسب راهنمایی می کنیم

 

ظرفیت دیزل ها مطابق استانداردها در سه رژیم بهره برداری تعریف شده اند.

 ظرفیت (standby):

۵۰۰ ساعت بهره برداری در سال بدون امکان اضافه بار.

ظرفیت(prime power) :

بدون محدودیت ساعت های بهره برداری، با میانگین کارکرد ۶۰ الی ۸۰ درصد ظرفیت نامی و با امکان اضافه بار ۱۰% به مدت یک ساعت در هر ۱۲ ساعت کار.

ظرفیت (Load Base Continuous) دائم کار:

بدون محدودیت ساعت بهره برداری، بدون محدودیت بارگذاری و با امکان اضافه بار ۱۰% برای یک ساعت در هر ۱۲ ساعت کار وظرفیت حدود %۱۰ بیش از ظرفیت است.

ضریب سطح ارتفاع از دریا:

بخاطر در نظر گرفتن چگالی هوا و تاثیر آن بر روی توان و عملکرد دیزل ژنراتور سازندگان موتور پیشنهاد میکنند که به ازای هر ۱۰۰۰ متر باید به میزان ۱۰ درصد به توان دیزل ژنراتور اضافه شود. به طور مثال اگر قرار است موتور در یک شهر که دارای  ۲۰۰۰متر ارتفاع از سطح دریاست مورد استفاده قرار بگیرد باید ۲۰ % به توان دستگاه اضافه شود.

ضریب دمایی محیط:

همانطور که در بالا اشاره شد،سازندگان در کاتالوگ هایشان اشاره کرده اند که این دیزل ژنراتور برای دمای ۲۵ درجه سانتی گراد ساخته شده است.اگر قرار است دستگاه در دمای بالاتر از این مقدار نصب شود ضریب دمایی باید لحاظ گردد.

ضریب POWER FACTOR:

این ضزیب برای تبدیل کیلو وار به کیلو وات استفاده میشود و با توجه POWER FACTOR مجموعه در نظر گرفته میشود.

محاسبه توان مورد نیاز دیزل ژنراتور

حال با توجه به محاسبات بالا توان مورد نیاز برای خرید دیزل ژنراتور را به دست آوردیم.همچنین اگر در میزان توانی که ما بدست آوردیم دیزل ژنراتور موجود نباشد یک رنج بالاتر انتخاب میکنیم.برای مثال بالا از دیزل ژنراتور ۱۳۸۵کاوا استفاده میکنیم.

جهت مشاوره خرید، نحوه نصب و راه اندازی، راهنمایی، گارانتی و مشخصات فنی و استعلام قیمت دیزل ژنراتور با کارشناسان دیزل صنعت تماس بگیرید. (۳۳۳۵۹۸۱۸ – ۰۴۱ )

 

 

2 دیدگاه در محاسبه توان دیزل ژنراتور

  1. احسان محمدی says:

    سلام ممنون از سایتتون و آقای مهندس ناطقی بابت مطالب خوبشون، در ضرایب کاهش توان دیزل اگر دمای محل نصب ۴۵ درجه باشد چه ضریبی باید لحاظ کنیم در انتخاب سایز ژنراتور؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

× تماس با دیزل صنعت