هر آنچه در ادامه مطالعه خواهید کرد:

برقگیر چیست و انواع برقگیر

جهت حفاظت از ساختمان های بلند از خطر برخورد آذرخش از وسیله ای به نام برقگیر استفاده می نمایند. در واقع برقگیر وسیله‌ای است که در شبکه‌های الکتریکی جهت محافظت تجهیزات در مقابل صدمات ناشی از اضافه ولتاژهای ناگهانی مانند صاعقه و رعد و برق به کار برده می‌شود.

اضافه ولتاژ های گذرای بوجود آمده در شبکه قدرت شامل کلید زنی و صاعقه می باشد و معمولا دارای دامنه به مراتب بزرگتر از ولتاژ نامی شبکه است. این اضافه ولتاژ توسط خط انتقال وارد تجهیزات پست میشود. لذا بایستی تا حد ممکن آنرا توسط برقگیر محدود نمود. در ادامه شما را با انواع برقگیر بیشتر آشنا میکنیم.

برقگیر

 

برقگیر یک مقاومت غیر خطی وابسته به ولتاژ است.که در شرایط نرمال مقاومت الکتریکی خیلی زیادی دارد. و با افزایش ولتاژ مقاومت آن کاهش یافته و جریان زیادی از آن می گذرد و به این کمک موثری به محدود کردن دامنه اضافه ولتاژ می نماید.

برقگیر حفاظت رله

 

اضافه ولتاژ های شبکه به دو بخش زیر تقسیم میشود:

۱)اضافه ولتاژ های موقت

عدم تعادل توان اکتیو

افزایش ولتاژ فاز های سالم

فرورزونانس

۲)اضافه ولتاژ های گذرا

روشنایی

کلیدزنی

وظیفه برقگیر فقط محدود کردن دامنه ولتاژ های گذراست و قابلیت جذب انرژی برای مدت طولانی را ندارد.

نوشته های مشابه

انواع برقگیر :

برقگیر فاصله هوایی

برقگیر کربید سیلیسیوم

برقگیر اکسیدی

برقگیر فاصله هوایی

یکی از انواع برقگیر‌ها که کاربرد بسیاری در پستهای فشار قوی دارد؛ برقگیر از نوع شاخکی هستند. این نوع برقگیر‌ها ساده‌ترین نوع برقگیر بوده که به جرقه گیر (برقگیر با فاصله هوایی) نیز معروف میباشند. به مراتب از آن‌ها در محلهای اتصال مقره به هادی یا اطراف بوشینگهای ترانسهای توزیع استفاده میگردد.
برقگیر‌ها باید در برابر ولتاژ نامی شبکه همچون یک کلید باز رفتار نمایند و در برابر ولتاژهای بیشتر از ولتاژ نامی شبکه همچون یک کلید بسته رفتار کنند.
در برقگیرها با فاصله هوایی اگر ولتاژ بالا رود؛ بین شاخک‌ها قوس برقرار شده و انرژی صاعقه را به زمین منتقل شده و این امر موجب میگردد که تجهیز از بین نرود.

برقگیر کربید سیلیسیوم

این نوع برقگیر‌ها دارای بلوک هایی با مقاومت الکتریکی غیر خطی و از جنس اکسید فلزات می‌باشند. این بلوک‌ها به MOV) Metal Oxide Varistor) معروف می‌باشند. از آنجا که ۹۵ % از مواد تشکیل دهنده بلوک‌های MOV را اکسید روی (ZnO) تشکیل داده، به آن‌ها برقگیرهای اکسید روی نیز گفته می‌شود.

برقگیر کربید سیلیسیوم

برقگیر کربید سیلیسیوم شامل یک مقاومت سیلیکون کارباید با مشخصه غیر خطی V. – I. به صورت سری با یک فاصله هوایی می‌باشد. وقتی اضافه ولتاژ از حد ولتاژ جرقه بیشتر گردد، با ایجاد جرقه در دو سر فاصله هوایی، افزایش امپدانس مسیر جرقه از افزایش شدید جریان جلوگیری مینماید. فاصله هوایی جرقه که به آن فاصله جرقه اکتیو گفته می‌شود، طوری طراحی میشود که بعد از چند بار جرقه زدن در اثر اضافه ولتاژ، جرقه مسدود شود.

محل نصب برقگیر

معمولا در ورودی پست در ابتدای همه خطوط برقگیر نصب میشود.

دو طرف ترانسفورماتور قدرت با توجه به گران قیمت بودن آن

کنار باسبار ها ممکن است نصب برقگیر لازم باشد

حتما مطالعه شود: ترانسفورماتور چیست؟ و انواع آن کدام است؟

فاصله مجاز برقگیرهای:

در صورت اضافه ولتاژ، در محل نصب برقگیر ولتاژ تا سطح حفاظت آن کاهش یافته، ولی هرچه از برقگیر دورتر شویم.دامنه ولتاژ بزرگتر میگردد.

هر چه شیب موج وروردی بیشتر و فاصله تجهیزات از برقگیر بیشتر باشد، ولتاژ ظارهر شده در ترمینال تجهیزات بزرگتر خواهد بود.

نحوه اتصال برقگیر به زمین:

در کوتاه ترین مسیر ممکن میبایست از طریق سیم اتصال به زمین متصل شود.
سطح مقطع سیم اتصال براساس جریان های عبوری از برقگیر در شرایط اتصالی تعیین می شود.

جهت مشاوره خرید و استعلام قیمت، نصب و راه اندازی، راهنمایی، گارانتی و مشخصات فنی با کارشناسان دیزل صنعت تماس بگیرید. (۳۳۳۵۹۸۱۸ – ۰۴۱ )

یک دیدگاه در انواع برقگیر

  1. پینگ بک: برق گیر چیست؟ | کاربرد برقگیر | دیزل صنعت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

× تماس با دیزل صنعت